Άρθρα » Δημιουργικά & Ευφυή Άτομα

Ένα από τα υψηλότερα I.Q. (δείκτης νοημοσύνης) έχει καταγραφεί στην κυρία Marylin vos Savant η οποία υπήρξε αρθρογράφος σε εφημερίδα χωρίς καμία ουσιαστική διάκριση σε κανέναν τομέα. Αντίθετα διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Δαρβίνος πιθανώς δεν θα είχαν κάποιο ιδιαίτερα υψηλό I.Q.

 

 

Τα παρακάτω λόγια, εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Thomas Edison, εφευρέτη της ηλεκτρικής λυχνίας (λάμπας) και εκατοντάδων άλλων νεωτεριστικών αντικειμένων: "Οι δάσκαλοί μου λέγανε ότι σκέφτομαι σαν κλούβιο αυγό, ο πατέρας μου πίστευε ότι είμαι ηλίθιος κι εγώ νόμιζα ότι ήμουν κούτσουρο..."

Μήπως αναγνωρίζετε στον εαυτό σας ή στο παιδί σας αρκετά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά;

  • Έντονη δραστηριότητα, όμως και ανία
  • Δημιουργικότητα
  • Επιδίωξη έκφρασης των ατομικών αναγκών
  • Ύπαρξη ερωτημάτων, ερευνητική τάση
  • Συναισθηματική ευαισθησία
  • Στιγμές έντονης εσωστρέφειας, απομόνωσης
  • Έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, εκνευρισμός
  • Δυσλεκτικά συμπτώματα, π.χ. ανορθογραφία ή άλλα
  • Έντονη φαντασία

Αν ναι, τότε ίσως να μιλάμε για ένα άτομο χαρισματικό.

Τα χαρισματικά άτομα έχουν πλούσια φαντασία, υψηλή διανόηση καθώς και ιδιαίτερα ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο. Άλλο χαρακτηριστικό της δημιουργικής προσωπικότητας είναι ότι συνδυάζει ώρες υψηλής συγκέντρωσης με μια διάθεση για ανεμελιά και παιχνίδισμα. Ωστόσο από την εποχή του Αριστοτέλη είχε παρατηρηθεί ότι τα ευφυή άτομα συχνά είναι μελαγχολικά. Άλλωστε ένα άτομο χαρισματικό που ζει σε ένα μηχανιστικό αστικό περιβάλλον μπορεί να νιώσει έντονες ματαιώσεις, μοναξιά ή ακόμη και απελπισία. Τότε ίσως να οδηγήσει την ενεργητικότητά του σε προβληματικές διεξόδους.

Μεταξύ των πολλών ιδιαιτεροτήτων της δημιουργικής προσωπικότητας υπάρχει ένα προεξέχον χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να προβληματίσει το άτομο κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Πρόκειται για την ιδιότητα των δημιουργικών ατόμων να μην ακολουθούν αυστηρά τους κοινωνικά προκαθορισμένους ρόλους του φύλου τους. Η δυνατότητα των δημιουργικών ατόμων να συνδυάζουν κοινωνικά ή συναισθηματικά χαρακτηριστικά που συνήθως αποδίδονται στο άλλο φύλο είναι το απαύγασμα του ιδιαίτερου ιδιοσυστατικού της προσωπικότητάς τους να συμφιλιώνουν αντιθέσεις. Έτσι, ένα δημιουργικό άτομο μπορεί να χαρακτηρίζεται συγχρόνως από δυνατή βούληση, διεκδικητικότητα και σφρίγος παράλληλα με συναισθηματική ευαισθησία, συμπόνια και δοτικότητα. Αυτή η ανδρόγυνη ιδιότητα δεν πρέπει να συγχέεται με την ομοφυλοφιλία (κάτι που αρκετές φορές γίνεται) διότι είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια.

Εν ολίγοις τα δημιουργικά άτομα έχουν μια πολυδιάστατη παρουσία όμως όπως ως συνήθως συμβαίνει με κάθε τι που παρουσιάζει πλούσια περιπλοκότητα έτσι και τα παιδιά, οι έφηβοι ή οι ενήλικες αυτοί χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου να συνθέσουν τον ατομικό τους πλούτο σε μια δυνατή και αξιοθαύμαστη προσωπικότητα. Με την κατάλληλη υποστήριξη τα δημιουργικά άτομα οδηγούνται να αναπτύξουν ισόβαθμα τη διανόηση και το συναίσθημα καθώς και να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητα και τις προσωπικές τους άμυνες ώστε να βιώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση στη ζωή τους.

Επιστροφή στην λίστα με τα άρθρα